Potrawa, o której myśli znaczna część ludzi, gdy próbuje wyobrazić sobie czym jest “szwedzka kuchnia”. Tak, to klopsiki! (podziękujmy Ikei za sprostowanie).            Jednak Szwecja to nie tylko mięsne kąski. Tradycyjna szwedzka kuchnia zawiera wiele potraw mięsnych jak i owoców morza. Kanapka z krewetkami jest szczególnie popularnym daniem lunch’owym, a wyżej opisane klopsiki wydają się być uniwersalną przekąską. 6 czerwca jest Dniem Młodego Ziemniaka oraz Dniem Śledzia. Podczas Obchodów tych dni, Szwedzi spożywają młode ziemniaki oraz śledzie, a na południu kraju organizowane są liczne festyny tematyczne.
Tematem dzisiejszego posta jest fika – czyli niepodważalnie najsilniejsza i najpopularniejsza tradycja kulinarna w Szwecji.

kanapka z krewetkami – räksmörrebröd

Do czego zmierzam? Przerwa w pracy lub innej czynności w celu skonsumowania najczęściej kawy (bo nie jest to uzasadnione) z przekąskami w towarzystwie znajomych, przyjaciół lub rodziny, nazywana jest właśnie Fiką.
Podczas fiki do kawy serwowane są głównie słodkości, mogą to być kanapki lub inne przekąski. Najpopularniejszym dodatkiem są bułeczki cynamonowe.
Fika może odbywać się w domu, w cukierni, w pracy czy też na świeżym powietrzu, co jest okazją do nieformalnych spotkań oraz dyskusji. Wiele szwedzkich zakładów pracy szczegółowo ustala tego typu przed- i popołudniowe przerwy.

Vaniljbullar
bułeczki cynamonowe – kanelbullar

 

4 thoughts on “FIKA?

Leave a comment